Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

«Η Αγάπη και ο Έρως» συναντιούνται στη σκηνή του Megaron Plus

 
Η διάλεξη με τίτλο «Αγάπη και Έρως» του Δημήτρη Μαυρόπουλου και της Μαριγώς Αλεξοπούλου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η διάλεξη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί χωρίζεται σε δυο μέρη.
Η ομιλία του Δ. Μαυρόπουλου έχει τον τίτλο «Ο ύμνος της Αγάπης: μια άλλη ανάγνωση». Όπως σημειώνει ο εκφωνητής ως Ύμνος της αγάπης χαρακτηρίστηκε το περιεχόμενο του 13ου κεφαλαίου της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου.
Στο κεφάλαιο αυτό φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να περιγράφεται η αγάπη προς τον άλλο με μια τελειότητα που εγγίζει το ανέφικτο.
Ο «άλλος τρόπος» ανάγνωσης του Ύμνου της αγάπης, που δηλώνει ο υπότιτλος της ομιλίας, είναι μια προσπάθεια επανένταξης του κειμένου του απ. Παύλου στα πραγματικά του όρια και ανάδειξης του περιεχομένου και των προθέσεων των λόγων του».
Η διάλεξη της Μαριγώς Αλεξοπούλου «Ο Πλατωνικός Έρως στο Συμπόσιον». Όπως αναφέρει η ίδια πρόκειται για ένα από τα γοητευτικότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας που είναι αφιερωμένο στο θέμα του έρωτα.
«Ένας διαφορετικός Σωκράτης συζητά με εκλεκτούς καλεσμένους στο σπίτι του ποιητή Αγάθωνα το πολύπλοκο φαινόμενο του έρωτα».
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Καισαριανή από Μικρασιάτες γονείς. Τέλειωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως καθηγητής θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδωσε το περιοδικό «Σύνορο»(1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Σήμερα είναι Κυριακή». Το 1978 ξεκίνησε την κριτική έκδοση των «Απάντων» του Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος», τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1986 ίδρυσε το «Θεολογικό εργαστήριο» όπου οργανώνει σεμινάρια θεολογικού προβληματισμού.
Η Μαριγώ Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου εκπόνησε τη διατριβή της. Έχει διδάξει αρχαία ελληνική γραμματεία στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο .Εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Αθηνών από το 2005.
Η διάλεξη, εντάσσεται στην πολύ-θεματική σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus της οποίας Μέγας Χορηγός για το 2010 είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η ώρα της εκδήλωσης είναι στις 7μ.μ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: