Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλία και μουσικές για την Πρωτοχρονιά

Το καλύτερο δώρο -κατά τη γνώμη μου- που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο αυτές τις μέρες είναι ένα βιβλίο ή ένα cdάκι μουσικό. Ακόμη και αν ο/η αποδέκτης/κτρια δε διαβάζει ή δεν ακούει μουσική σίγουρα θα μπει στον πειρασμό να ξεφυλλίσει ή να ακούσει αντίστοιχα το αναγνωστικό ή μουσικό σας δώρο. Μια ακόμη καλύτερη πρόταση ένας όμορφος συνδυασμός ανάγνωσης και μουσικής...ε αν τίποτε από τα δύο δε σας λέει κάτι, προτείνω λουλούδια για την τέρψη της όρασης και της όσφρησης ή και για τον καλλωπισμό του σπιτιού....Και οι τρεις προτάσεις είναι καλές και σίγουρα για την επιλογή θα χρειαστεί όποιος/όποια κάνει το δώρο να βάλει και ένα προσωπικό τόνο, πράγμα που -κατά την ταπεινή μου γνώμη- είναι και το σημαντικότερο.
Μια λίγο φιλολογική πρόταση, "Ο Ερωτικός Παπαδιαμάντης," τι δεν του έχουν "σούρει" αυτού του ανθρώπου, ο πλέον ανέραστος, ο θρησκόληπτος, ο μονομανής, ο κοσμοκαλόγερος.... Η ανθολόγηση των κειμένων έγινε από τον Χριστόφορο Λιοντάκη. Η άποψή μου είναι ότι το σύμπαν του Παπαδιαμάντη βρίθει ερωτισμού και ποίησης και τα κείμενα που ανθολογούνται στο συγκεκριμένο βιβλίο το αποδεικνύουν περίτρανα.
«Ητο ήδη δεκαεπταέτις, κ΄ εφαίνετο να είναι είκοσι ετών, εν υπερακμή ρώμης και καλλονής, το κορύφωμα τούτο της ανοίξεως, την ετοίμην να παραδώσει τα σκήπτρα εις το αδυσώπητον και δρεπανοφόρον θέρος-έρος». «Μόλις εξήλθον της πολίχνης, και η κόρη έβγαλε την πόλκα της, ειπούσα ότι αισθάνεται ζέστην, κι έμεινε μόνον με το μεσοφούστανον, με το ολοβραχιόνιον υποκάμισον και με την λευκήν βαμβακερήν φανέλλαν. Τότε ανεδείχθη εξαισιώτερον το ραδινόν της μέσης, η χάρις του αναστήματος και το γλαφυρόν των κόλπων της. Υπό την λεπτήν φανέλλαν, όπου εφαίνονται ανατέλλουσαι οι σάρκες της, θα έλεγέ τις ότι είχεν αποταμιευμένα νεοδρεπή ωχρόλευκα κρίνα, με φλεβιζούσας αποχρώσεις λευκού ρόδου...» (από το διήγημα Θέρος έρος ).
Και μια ταξιδιωτική πρόταση:"Ιερή Ινδία. Εννιά ζωές, εννιά ιστορίες" του William Dalrymple. Τον προτείνω και για τις καλές κριτικές και επειδή αποτελεί και ένα προσωπικό απωθημένο το συγκεκριμένο ταξίδι. 
Όσον αφορά τη μουσική προτείνω τους Arcade Fire ανεπιφύλακτα
Τον Lolek ή τη Μόνικα
 

Και τέλος μια πολύ φρέσκια γαλλιδούλα τη Zaz... http://www.youtube.com/watch?v=dVaZZRo0LN8
Πολύ μου αρέσει. Φυσικά, πάντα είναι ευπρόσδεκτες και οι κλασικές συλλογές ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών που είναι πιο ευρείας κατανάλωσης και αποδοχής. Ελάτε, ας χαρίσουμε ένα δωράκι δε θα αλλάξει η οικονομική μας κατάσταση τόσο πολύ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: