Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Κριτήριο Αξιολόγησης για την Α Λυκείου


Κείμενο
Η άγρια φυλή των δεκαεξάρηδων
Πιστεύω ότι σήμερα δε θα αλλάζαμε τίποτε διότι δε μας ενδιαφέρει. Όπου μας πάνε, πάμε. Το καλό είναι ότι είμαστε πιο ελεύθεροι.
     Τα 16 είναι μια περίεργη ιστορία. Όποιος δεν είναι πια σε αυτή την ηλικία τη νοσταλγεί και όποιος βρίσκεται εκεί θέλει να ξεφύγει όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Οι ενήλικοι ονειρεύονται να ξαναβρούν τη νεότητα και την αθωότητα που διέθεταν εκείνη την περίοδο και οι πιτσιρικάδες επιθυμούν διακαώς να μεγαλώσουν, να ενηλικιωθούν, να μπουν επιτέλους στον κόσμο των μεγάλων. Είμαστε σίγουροι πως αν γνώριζαν ακριβώς τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο, η επιθυμία τους δε θα ήταν τόσο έντονη, αλλά δε γνωρίζουν, και η άγνοια είναι ίσως το πιο γοητευτικό στοιχείο της ηλικίας τους.
   Τα 16 είναι μια κρίσιμη καμπή, μια επικίνδυνη στροφή, που εκ των πραγμάτων είσαι αναγκασμένος να την πάρεις με τα γκάζια στο φουλ. Γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, το μόνο που ξέρεις είναι πως τα θέλεις όλα και τα θέλεις τώρα. Αυτό που ανοίγεται μπροστά σου μπορεί να φοβίζει τους μεγαλύτερους, αλλά εσένα δε σε τρομάζει καθόλου. Διψάς να δεις και να ζήσεις το μέλλον και δε δίνεις δεκάρα για τη Μόνικα, την πτώση στο Χρηματιστήριο, την ανικανότητα της αστυνομίας ή την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Ο κόσμος σου ανήκει, αλλά είσαι μόνο 16 χρόνων.
   Οι περισσότεροι από τους δεκαεξάρηδες έχουν εδώ και λίγες μέρες επιστρέψει στα σχολεία και ενημερώνονται για το καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα, που, όπως είναι αναμενόμενο, τους ενδιαφέρει και τους απασχολεί άμεσα. Κάποιοι πιστεύουν πως το καινούριο σύστημα δεν είναι και τόσο αξιοκρατικό…………………………………………………………….
 ……..Στην ηλικία αυτή ένα μεγάλο ποσοστό έχει γνωρίσει το σεξ. Είναι η πρώτη γενιά στην ανθρωπότητα που αντιλαμβάνεται το σεξ με αυτόν τον τρόπο. Πριν από 20 χρόνια όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία τους, μεγαλώναμε με την αντίληψη πως το σεξ ήταν μια αμαρτωλή παιδική χαρά μέσα στην οποία θα συνεχίζαμε να παίζουμε πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια. Αυτό έχει τελειώσει. Οι νέοι σήμερα βαθιά μέσα τους γνωρίζουν πως το σεξ μπορεί να γίνει θανάσιμα επικίνδυνο και τα προφυλακτικά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο στην όλη υπόθεση.
   Στην ηλικία αυτή ανάβουν συνήθως το πρώτο τσιγάρο, μόνο που αυτό έχει πάρει πλέον διαφορετική έννοια. Από τη μία έχουμε μάθει πως είναι καλύτερα να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας καπνίζουν, αλλά από την άλλη είναι επώδυνο να γνωρίζουμε τι ακριβώς καπνίζουν. Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της πραγματικότητας των σημερινών δεκαεξάρηδων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι πριν δέκα χρόνια. Στα στέκια που συχνάζουν, από τις συνοικιακές καφετέριες ως τα rave-party, κυκλοφορούν σχεδόν τα πάντα.
   Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο ενημερωμένοι. Και παρότι τα ναρκωτικά βρίσκονται πιο εύκολα σήμερα, μοιάζουν πιο ώριμοι πάνω στο θέμα αυτό από τους γονείς τους, οι οποίοι ακούν ναρκωτικά και τα συνδέουν μόνο με το θάνατο, ξεχνώντας κάτι πολύ βασικό, πως στο μυαλό των πιτσιρικάδων τα ναρκωτικά εκτός από το θάνατο συνδέονται και με τη διασκέδαση, την αίσθηση συμμετοχής σε κάτι απαγορευμένο ή τη μύηση στην ενηλικίωση.
   Ωστόσο η υποκρισία και η διαφθορά του συστήματος δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή των παιδιών. Η πλήρης αδιαφορία τους για την πολιτική σηματοδοτεί το θάνατο της πολιτικής όπως τον ξέραμε. Οι πολιτικοί έχουν κάνει τα πάντα για να απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από τα πολιτικά πράγματα. « Το κακό με την ηλικία μας είναι ότι στην εποχή που ζούμε δεν έχουμε στόχους. Σε παλαιότερες εποχές τα παιδιά ήταν πιο πολιτικοποιημένα, είχαν το Πολυτεχνείο, είχαν κάτι. Εμείς δεν έχουμε τίποτε τέτοιο. Πιστεύω ότι σήμερα δε θα αλλάζαμε τίποτε, γιατί δε μας ενδιαφέρει. Όπου μας πάνε , πάμε. Το καλό είναι ότι είμαστε πιο ελεύθεροι από ό, τι ήσασταν εσείς. Σε μερικά πράγματα εμείς έχουμε πιο πολλές εμπειρίες » λέει η Γιάννα. Το όραμά τους είναι αυτό που έχουμε όλοι μας: να κάνουμε λεφτά. Όσα από αυτά έχουν την οικονομική δυνατότητα συναγωνίζονται ήδη μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα σύμβολα status του πατέρα τους.
   Η μόδα είναι για τους δεκαεξάρηδες,  όπως και για τους  μεγαλύτερους μια δήλωση ταυτότητας φοράω αυτό, άρα είμαι αυτό. Είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που υπακούει στη βασική αρχή πως αυτό που φοράει το πιο cool παιδί θα το μιμηθούν αύριο πολλά από τα υπόλοιπα. Μέσα στα δίχτυα της σύγχρονης κουλτούρας, ανάμεσα στις διαφημίσεις τα παιδιά αυτά προσπαθούν με τις υπερευαίσθητες αντένες τους να εντοπίσουν ποιο από τα χιλιάδες μοντέλα που τους προτείνονται πλησιάζει περισσότερο στη δική τους αντίληψη πραγμάτων ή απλώς σκέφτονται ποια δήλωση μόδας θα εξοργίσει περισσότερο τους γονείς τους.
   Τέλος, κάποιοι, λίγο πιο προβληματισμένοι εκφράζουν οικολογικές ανησυχίες, δικαιολογημένα, για το περιβάλλον που τους αφήσαμε κληρονομιά. « Αυτοί που πηγαίνουν με τα σκάφη της Greenpeace και σταματούν τις οικολογικές καταστροφές είναι φοβερά παιδιά και τους έχω ως πρότυπα. Βασικά δε με τρομάζει τίποτε. Αλλά τα  πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Τα βλέπω και στην τηλεόραση. Αυτοί που κάνουν τον κόσμο μας χειρότερο κάτι βγάζουν από όλο αυτό. Είτε εξουσία είτε οικονομικά οφέλη» καταλήγει ο Τάσος.
Α. Να αποδώσετε περιληπτικά, σε 100 λέξεις περίπου, το περιεχόμενο του κειμένου.                                                                                 Μονάδες 25

Β1.  Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η δεύτερη παράγραφος του κειμένου;
Μονάδες 8

Β2. α. Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
διακαώς, κρίσιμη, κατάρρευση, αξιοκρατικό, αντιλαμβάνεται.
      β. Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
άγνοια, ενδιαφέροντα, επώδυνο, δικαιολογημένα, άμεσα.
Μονάδες 20

Β3.Να εντοπίσετε την αναφορική ή ποιητική λειτουργία της γλώσσας στις φράσεις που ακολουθούν:
*   Διψάς να δεις και να ζήσεις το μέλλον και δε δίνεις δεκάρα για τη Μόνικα
*   Το σίγουρο είναι πως είναι πιο ενημερωμένοι
*   .....οι ιδεολογίες έχουν πεθάνει
Μονάδες 7

Γ. Σε μια ημερίδα που διοργανώνεται στο σχολείο σας σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, αναλαμβάνετε να εκθέσετε τις απόψεις σας γι΄αυτή την κοινωνική μάστιγα. Να αναφερθείτε: α) στην ευθύνη που έχει η κοινωνία αλλά και ο καθένας μας για την εισβολή των ναρκωτικών στη ζωή μας & β) να προτείνετε πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.
Μονάδες 40

Δεν υπάρχουν σχόλια: