Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Αμαρτίες γονέων

Του Ηλία Π. Γεωργάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009


ΓΙΑ ΤΗ 17ΧΡΟΝΗ Μαρία το όνειρό της, όταν τελειώσει το Λύκειο, είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Το ίδιο όνειρο έχουν και χιλιάδες άλλα παιδιά. Το Δημόσιο είναι πλέον το εθνικό μας όνειρο. Εργασιακή ασφάλεια και μισθός κάθε 1η και 15, βρέξει χιονίσει. Αυτά τα όνειρα εξυφαίνουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς σε ένα κράτος που αδυνατεί να προσφέρει τα υποτυπώδη για να βρουν οι νέοι μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ο ένας στους τέσσερις νέους, μέχρι 24 ετών, είναι άνεργος. Εμείς οι ίδιοι δίνουμε την κατεύθυνση στα παιδιά μας για τον παράδεισο που λέγεται Δημόσιο. Έστω και με σύμβαση, έστω και με stage.

Και πάντα με την κρυφή ελπίδα της μονιμοποίησης. Και τους παροτρύνουμε να απεχθάνονται τον ιδιωτικό τομέα με τα απαγορευμένα ωράρια, τις μακρινές αποστάσεις, τους μισθούς πείνας και την ανασφάλεια.

Πάντως, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι εδώ που φθάσαμε θα πρέπει από το δημοτικό σχολείο να γίνεται ανάλυση ορισμένων λέξεων όπως λάδωμα, μίζες, λαμόγια, διαφθορά, διαπλοκή. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μάθουν οι αυριανοί πολίτες, τα παιδιά μας, σε ποια Ελλάδα θα μεγαλώσουν.

Είναι αυτή η Ελλάδα που θα τους παραδώσουμε. Σε αυτό το μέτωπο η σημερινή κυβέρνηση καλείται να δώσει τιτάνιο αγώνα αλλά εκτιμώ ότι δυστυχώς δεν θα ανατρέψει την υπάρχουσα αρρωστημένη κατάσταση. Γιατί δεν αλλάζει η νοοτροπία.

Γυρίστε γύρω σας να το διαπιστώσετε. Η διαφθορά «σέρνεται» παντού. Στις εφορίες, στα τελωνεία, στα νοσοκομεία, στις πολεοδομίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Μίζες, φακελάκια, λαδώματα είναι πλέον οι προσφιλείς μας φράσεις.

Αυτήν την Ελλάδα των κολλητών, της δημοσιοϋπαλληλικής λογικής, της μίζας, του ωχαδερφισμού και της αναξιοκρατίας παραδίδουμε στα παιδιά μας. Και χωρίς την ανάληψη ευθύνης, με σηκωμένα τα χέρια ψηλά, ανήμποροι να αντιδράσουμε, δεν θα έχουμε επιχειρήματα γι΄ αυτήν την κατάντια μας. Τουλάχιστον έτσι ένιωσα εγώ όταν, χτες το βράδυ, προσπάθησα να εξηγήσω στη μικρή μου κόρη τη σημασία της λέξης λάδωμα. Κι όταν της εξήγησα με κοίταξε απορημένη και με καληνύχτισε. Προφανώς για να ξεχάσει...

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Φθινοπωρινή νοσταλγική διάθεση

Βραβείο Λογοτεχνίας στη Χέρτα Μίλερ

Η γεννημένη στη Ρουμανία Γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ κέρδισε το φετινό Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Ακαδημία της Σουηδίας αναφέρει ότι η Μιλέρ επιλέχθηκε γιατί «με την αφοσίωση στην ποίηση και την ειλικρίνεια της πρόζας, περιγράφει το τοπίο των μη εχόντων».

Η 56χρονη συγγραφέας, που μετανάστευσε στη Γερμανία από την κομμουνιστική Ρουμανία το 1987, έκανε το ντεμπούτο της το 1982 με μια συλλογή μικρών ιστοριών που λογοκρίθηκαν και απαγορεύτηκαν από το ρουμανικό καθεστώς το 1984. Η συλλογή δημοσιεύτηκε τελικά στη Γερμανία, και το έργο της που παρουσίαζε τη ζωή σε ένα μικρό, γερμανόφωνο χωριό στη Ρουμανία ενθουσίασε τους αναγνώστες.

Ακολούθησε το «Τανγκό της Καταπίεσης» στη Ρουμανία. Η ίδια και ο άντρας της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των απόψεων που εξέφραζαν για το καθεστώς στη χώρα και το φόβο σύλληψης από τη μυστική αστυνομία.

Το Βραβείο θα απονεμηθεί στη Μίλερ στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η έκθεση «Ο Miro της Μαγιόρκα» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

«Οι δρόμοι της πόλης», που διοργανώνουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου οι Φίλοι των Δημητρίων στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων, οδηγούν και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Το Τελλόγλειο συμμετέχει στη γιορτή της πόλης και κρατά ανοιχτή στο κοινό μέχρι αργά το βράδυ τη σπουδαία έκθεση «Ο Mirσ της Μαγιόρκα». Ο εκθεσιακός χώρος θα είναι ανοιχτός το πρωί από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ.. Τις απογευματινές ώρες η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο ξεναγήσεις στην έκθεση «Ο Mirσ της Μαγιόρκα», στις 8 μ.μ και στις 9 μ.μ.

Το υλικό της έκθεσης «Ο Mirσ της Μαγιόρκα» προέρχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Pilar i Joan Mirσ της Μαγιόρκα και τους κληρονόμους του. Πρόκειται για περισσότερα από 400 έργα και τεκμήρια (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα κ.α.), τα οποία καλύπτουν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο Mirσ δημιουργεί στη Μαγιόρκα, στο εργαστήρι που του έκτισε ο φίλος του Josep Lluis Sert.

Μια κατά το δυνατόν πιστή αναπαράσταση του εργαστηρίου Sert σε μικρογραφία παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου. Τη μικρογραφία αυτή δημιούργησε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και ευγενώς προσέφερε στο Τελλόγλειο η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Εκεί θα φιλοξενούνται από τα μέσα Οκτωβρίου τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τελλογλείου. H έκθεση «O Mirσ της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Συνεργασία: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Δήμος Θεσσαλονίκης «Δημήτρια» Γενική ευθύνη έκθεσης: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Ελευθεριάδης Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης: Maria Luisa Lax (Ίδρυμα Mirσ της Μαγιόρκα) Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου 2009 - 5 Φεβρουαρίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.00-14.00. Δευτέρα-Τετάρτη: 9.00- 14.00 και 17.00 -21.00. Σάββατο-Κυριακή: 10.00 – 18.00

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Το τρελοβάπορο

Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο ταιριαστό άσμα από το συγκεκριμένο για τη χώρα μας....ας ελπίσουμε ότι οι ναύτες και οι καπεταναίοι θα πάψουνε κάποια στιγμή να είναι πονηροί....Εξάλλου είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία........
Είναι σίγουρο ότι το τρελοβάπορο το χρειάζεται πραγματικά! Είθε...