Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Χορός και Pink Floyd

Xορεύοντας με τους Pink Floyd
Το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου παρουσιάζει τη διάσημη χορογραφία του Ρολάν Πετί στο Μέγαρο

Της Σαντρας Bουλγαρη

ΧΟΡΟΣ. Τα κεντρικά φώτα της πλατείας θα σβήσουν, η αυλαία θα ανοίξει αργά μαζί με τους προβολείς. Κλασικές πλέον συνθέσεις των Pink Floyd (τα καλύτερά τους, σκεφτείτε «The Wall», «Dark side of the Moon», «Obscured by clouds»...) θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (για περίπου ενενήντα λεπτά!), ενώ στη σκηνή μερικοί από τους καλύτερους χορευτές του κόσμου θα «μεταγράφουν» την ενέργεια της μουσικής με το σώμα τους. Εντυπωσιακό. «Μπαμπά, πρέπει να κάνεις ένα μπαλέτο με αυτή τη μουσική. Δεν υπάρχει καλύτερη», είχε πει όταν ήταν δέκα χρόνων η κόρη του διάσημου Γάλλου χορογράφου Roland Petit. Ετσι γεννήθηκε (το 1972 στη Μασσαλία) ένα μπαλέτο που έγινε επιτυχία και που θα δούμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε λίγες μέρες. Το ακριβοθώρητο Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου έρχεται στην Αθήνα με το «Pink Floyd Ballet» του Πετί, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 12, 13, 14 και 15 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο διευθυντής

Πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον να δούμε ένα έργο-ροκ μπαλέτο όπως έχει χαρακτηριστεί από κάποιους, που στην εποχή του είχε κάνει αίσθηση (η πρεμιέρα δόθηκε στο Palais des Sports της Μασσαλίας με τους ίδιους τους Pink Floyd να παίζουν ζωντανά), υπάρχουν και άλλα που αξίζει να δούμε και να παρατηρήσουμε. Πώς χορεύουν σήμερα οι καλλιτέχνες του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, μιας από τις παλαιότερες χορευτικές ομάδες του κόσμου, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια και ύστερα από κάποια περίοδο παρακμής πορεύεται ανοδικά υπό την καθοδήγηση του Ρώσου Makhar Vaziev.

«Εχω επισκεφτεί την Αθήνα πολλές φορές στο παρελθόν όταν ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Κίροφ, όμως τώρα έχω την αίσθηση ότι είναι η πρώτη μου φορά...», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Βαζίεφ. Ακούγεται πως έχει επιβάλει στρατιωτική πειθαρχία στους χορευτές του οι οποίοι, αν και αρχικά αντέδρασαν, δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι και εμφανίζονται επί σκηνής σαφώς βελτιωμένοι. Εκείνος από την πλευρά του προτιμά να μιλάει για τη χορογραφία «Pink Floyd Ballet» που ξεκινάει τον Απρίλιο περιοδεία στην Ευρώπη. «Πάντοτε, όταν παρακολουθούσα μια παράσταση, αναρωτιόμουν: θα ήθελα να τη δω δεύτερη φορά; Στη Σκάλα του Μιλάνου έχουμε παρουσιάσει αυτό το μπαλέτο πολλές φορές, όμως πάντα σκέφτομαι ότι θέλω να τo ξαναδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Δεκατρία κομμάτια των Pink Floyd ακούγονται στο έργο. Με έμπνευση τη μουσική, ο Ρολάν Πετί δημιούργησε τρυφερές αλλά κι εκρηκτικές σκηνές με μοναδικό σκηνικό τούς φωτισμούς του Ζαν-Μισέλ Ντεζιρέ. Ο ίδιος ο χορογράφος, 86 ετών φέτος, ταξίδεψε στο Μιλάνο για να αποφασίσει τη διανομή των καλλιτεχνών που θα χόρευαν καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της παρουσίασης του έργου του. Οπως δήλωσε ο Βαζίεφ: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την αρχική παράσταση, δεν θα είχε νόημα. Ετσι κι αλλιώς δεν θα μας το επέτρεπε ο Πετί...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: