Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Λέτε να ισχύει;

Όμορφοι μαθητές, καλύτεροι βαθμοί

Για να πάρει ένας μαθητής καλούς βαθμούς στο σχολείο, εκτός από την καλή επίδοσή του στα μαθήματα, φέρεται τελικά πως μετράει και η εμφάνιση.

Μια νέα έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι των ΗΠΑ με επικεφαλής υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Μάικλ Φρεντς, είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι η ομορφιά, η περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και η προσωπικότητα ενός μαθητή ή μαθήτριας γυμνασίου, βοηθούν στο να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τους καθηγητές και να παίρνει υψηλότερη βαθμολογία στα μαθήματα.

Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η ελκυστική εξωτερική εμφάνιση βοηθά έναν εργαζόμενο στο να βρει ευκολότερα δουλειά, να πάρει καλύτερο μισθό, να πάρει προαγωγή κ.λπ. Η ευνοϊκή μεταχείριση πηγάζει από τη συσσωρευμένη προσοχή που συγκεντρώνει ο/η εργαζόμενος/η και που σταδιακά αποδίδει οφέλη.

Μια ανάλογη διαδικασία φαίνεται πως ισχύει και στο σχολείο.

Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για μια περιοχή έρευνας που μέχρι τώρα περιοριζόταν αποκλειστικά σε ενηλίκους.

Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση που έχουν τρία στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης μαθητών και μαθητριών: η ομορφιά, περιποιημένη εμφάνιση, προσωπικότητα. Βρέθηκε τελικά πως υπάρχει θετική συσχέτιση με τη βαθμολογία των μαθητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξωτερική εμφάνιση παίζει συγκριτικά μικρότερο ρόλο. Στα αγόρια μεγαλύτερη σημασία έχει η περιποιημένη εμφάνιση και στα κορίτσια η προσωπικότητα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι καθηγητές έχουν ένα βαθμό προκατάληψης υπέρ ή κατά ορισμένων μαθητών ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση των τελευταίων.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Labour Economics».

Εφημερίδα 'Τα Νέα" Δημοσίευση: 24-4-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: