Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Harlem Shake


Σαν διαρκές αποκριάτικο πάρτι
Της Μαρίας Κατσουνάκη
Τις τελευταίες ημέρες επιστρέφει διαρκώς, σχεδόν σαν εμμονή σε μια καθημερινότητα με όλο και λιγότερες διαφυγές. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεφουσκώσει εντελώς και η ανάμνησή του θα υπάρχει μόνο στη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου. Όμως ακόμη κι αν με μεγάλη ευκολία μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «σαχλαμάρα» και να το αφήσουμε πίσω μας, πώς να αγνοήσουμε το γεγονός ότι περίπου 4.000 νέοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πριν από λίγο καιρό στο Θησείο για να γυριστεί το αθηναϊκό Harlem Shake και να αναρτηθεί στο YouTube; Το τελευταίο τεύχος του «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής» (3/3) είχε το ρεπορτάζ.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το Harlem Shake είναι ένα χορευτικό βίντεο που εμπνεύστηκαν αρχές Φεβρουαρίου πέντε έφηβοι στην Αυστραλία και από τότε κατέκλυσε τον ιντερνετικό πλανήτη. Στις 11 Φεβρουαρίου υπήρχαν ήδη 12.000 Harlem Shake βίντεο, στις 15 Φεβρουαρίου έφτασαν τις 40.000. Το πρώτο, των Αυστραλών, είχε συγκεντρώσει ως τις 26/2, 17.539.021 views. Τα «γυρίσματα» γίνονται οπουδήποτε. Στο καθιστικό ενός σπιτιού, στον δρόμο, σε πλατείες, σε αίθουσες συναυλιών, στον στρατό, σε νοσοκομεία, σε γραφεία, σε γήπεδα με τη συμμετοχή ποδοσφαιρικών ομάδων, παντού. Την αρχή κάνει κάποιος με μάσκα, φορώντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Και ύστερα όλοι μεταμορφώνονται. Περούκες, φαλλοί, χαρτόκουτα στο κεφάλι, πετσέτες, παντόφλες, αντικείμενα, υλικά και ρούχα πάσης φύσεως. Σαν διαρκές αποκριάτικο πάρτι. Σαν ασύντακτη παγανιστική τελετή. Ηχος μπιτάτος (dance μουσική), κινήσεις σέικ - δύσκολα τις λες χορευτικές. Χαβαλές, ανέκδοτο, εκτόνωση, ένα «τίποτα»... Γιατί, λοιπόν, να μας απασχολήσει; Γύρω μας και μέσα μας αλλάζει ο ρυθμός του κόσμου. Τα προβλήματα, οικονομικά - κοινωνικά - πολιτικά, σύνθετα και ασφυκτικά, λύσεις ανώδυνες δεν υπάρχουν. Άνθρωποι σε διάλυση. Σε παράλληλους χρόνους εκτυλίσσεται ένα ξέφρενο διαδικτυακό πάρτι. Αυτά τα ίδια παιδιά του Harlem Shake, μαθητές, φοιτητές, νέοι άνεργοι ή όχι, είναι μέλη της κοινωνίας σε κρίση. Είτε τα έχει αγγίξει περισσότερο είτε λιγότερο, τη βλέπουν, τη νιώθουν, την οσμίζονται. Κάποιοι τη βιώνουν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν είναι λίγοι όσοι συμμετέχουν στη νέα μόδα, ούτε αμελητέοι. Το φαινόμενο εμφανίζεται δυναμικό, έχει δεν έχει γούστο. Ανόητο και μαζικό. Ακατέργαστο, ακατάληπτο, ακατάτακτο. Δεν αντέχει τις σύνθετες ερμηνείες, κλωτσάει στις γνωστές κατηγοριοποιήσεις.
Μας αφορά; Αν αγνοήσουμε -από κούραση, άγνοια ή υπεροψία- το λεξιλόγιο του Διαδικτύου, που (ανα)συντάσσεται καθημερινά, με μεγάλες ταχύτητες, το οποίο χειρίζονται και με το οποίο επικοινωνούν, αποκλειστικά, εκατομμύρια ανά την υφήλιο, είναι σαν να γυρίζουμε την πλάτη στο μέλλον. Το καινούργιο που διαμορφώνεται αδυνατούμε να το περιγράψουμε γιατί δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_06/03/2013_485974

Δεν υπάρχουν σχόλια: