Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΠΟΥΣΙ


Κύριο νόημα
Καθώς ο ναύτης οδηγεί το πλοίο του μέσα στην ομίχλη, παρουσιάζεται μπροστά του μια οπτασία, με την οποία αρχίζει έναν νοερό διάλογο. Στη συνεχεία περιγράφει την κοπέλα και τη ζωή μέσα στο πλοίο.

Το εννοιολογικό πλαίσιο των ποιημάτων είναι περιορισμένο
Το Πούσι, δε μας διηγείται συγκεκριμένες θαλασσινές ιστορίες, αλλά στιγμιότυπα από τη ζωή του στα καράβια, ταυτόχρονα με τις προσωπικές του σκέψεις, οι οποίες συμβολίζονται από τα ναυτικά ιδιώματα
Τεχνική
Η γλώσσα του ποιήματος είναι απλή δημοτική, αλλά διακρίνουμε σ’ αυτήν όρους και τοπωνύμια από τα διάφορα ταξίδια του ποιητή.
Το ύφος είναι απλό και λιτό. Οι εικόνες δίνουν παραστατικότητα  και η κυριαρχία του β προσώπου δίνει αμεσότητα και ζωντάνια στο λόγο.
Το ποίημα χωρίζεται σε πέντε τετράστιχες στροφές πλούσια ομοιοκαταληξία στις τρεις πρώτες στροφές είναι σταυρωτή και στις άλλες δυο πλεχτή.

Εκφραστικά μέσα

Μεταφορές : έπεσε το Πούσι ,πλέκω σαλαμάστρα τα μαλλιά σου, έχω απ τα μεσάνυχτα πνίγει…

Εικόνες :κυριαρχεί η εικόνα της ομίχλης, αυτή του ποιητή στο τιμόνι του πλοίου να συνομιλεί με τη φανταστική μορφή, του θερμαστή που τους παραμονεύει, της τρικυμίας, του λοστρόμου, του κόλπου του Πηγάσου.

Με την προσεκτική επιλογή των λέξεων, μας υποβάλλει την ψυχική του διάθεση. Οι σκηνές που περιγράφει στο ΠΟΥΣΙ είναι σκοτεινές, νοσταλγικές, μονότονες, όπως και τα συναισθήματά του.


Επίσης, τα ποιήματά του έχουν γενικά μία μουσικότητα, έναν ρυθμό, ο οποίος προκύπτει από την επιλογή και την τοποθέτηση των λέξεων, την ομοιοκαταληξία.
Τα κριτήρια επιλογής μας για το συγκεκριμένο ποίημα είναι τα εξής:

·         πολύ όμορφο και ξεχωριστό. Συγκινητικό σε πολλά σημεία, με έντονη την πίκρα να αποτυπώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

·          η νοσταλγία για τα αγαπημένα πρόσωπα καθώς και η τρυφερότητα που νιώθει γι αυτά σε ώρες μοναξιάς.
 Νίκος ΚαββαδίαςΟ λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε τη ρωσική υπηκοότητα και διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών. Η μητέρα του, Δωροθέα, ήταν κεφαλλονίτικης καταγωγής. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του επέστρεψε στην Κεφαλονιά και το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο.
Το 1928 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, αλλά την ίδια χρονιά αρρωσταίνει βαριά ο πατέρας του και αναγκάζεται να δουλέψει. Για μερικούς μήνες εργάζεται σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, αποτυπώνει στο χαρτί τις εικόνες από τα μέρη που επισκέπτεται, τη ναυτική ζωή, τους ναυτικούς και τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους, τη θάλασσα και τις γυναίκες. Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαραμπού» και εισαγωγικό σημείωμα του Καίσαρα Εμμανουήλ. Το βιβλίο τυπώνεται σε 245 αντίτυπα, στο τυπογραφείο του περιοδικού «Ο Κύκλος», με έξοδα του ίδιου.
Το 1939 παίρνει το δίπλωμα ασυρματιστή, αν και αρχικά ήθελε να γίνει καπετάνιος. Ακολουθεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πηγαίνει στρατιώτης στην Αλβανία και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής μένει ξέμπαρκος στην Αθήνα. Ξαναμπαρκάρει το 1944 και ταξιδεύει αδιάκοπα ως ασυρματιστής σ’ όλο τον κόσμο.
Τον Ιανουάριο του 1947 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή του «Πούσι» κι επανεκδίδεται, ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια, το εξαντλημένο «Μαραμπού» από τον Θανάση Καραβία, ο οποίος το Μάρτιο του 1954 θα κυκλοφορήσει και τη «Βάρδια», το μοναδικό πεζό του Νίκου Καββαδία.
Από το τελευταίο ταξίδι του επέστρεψε το Δεκέμβριο του 1974 και αμέσως ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής του, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει τυπωμένη. Πέθανε ξαφνικά στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ατζέντα του βρέθηκαν τρεις στίχοι που ήθελε να τους προτάξει στο «Τραβέρσο», κάτι που δεν έγινε...
«Μα ο ήλιος αβασίλεψε κι ο αητός απεκοιμήθη
και το βοριά το δροσερό τον πήραν τα καράβια.
Κι έτσι του δόθηκε καιρός του Χάρου και σε πήρε».

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, κάποια από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο, στο δίσκο «Σταυρός του Νότου». Μέσω αυτών των τραγουδιών, και άλλων που ακολούθησαν, ο Νίκος Καββαδίας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό.
 Ελεάνα, Ευανθία, Κατερίνα με την ηλεκτρονική συνδρομή της Ευαγγελίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: