Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Bραβεία στην Ελλάδα της προκοπής

Σε μια βραδιά που αποκάλυψε μιαν άλλη πατρίδα εξελίχθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» 2011
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς συγκεντρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης περίπου 400 άνθρωποι, οι οποίοι με θέρμη χειροκρότησαν παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και «συμμαχίες», που με πάθος και μεράκι παράγουν προϊόντα διατροφής με ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα. Προϊόντα-πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι προσφωνήσεις των βραβευόντων και κυρίως οι αντιφωνήσεις των βραβευομένων υπήρξαν συχνά αποκαλυπτικές.
«Σας δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να είμαι υπηρέτης των μελισσών, όπως κι αυτές υπηρετούν το φυσικό περιβάλλον»: μ' αυτήν την ταπεινόφρονα δήλωση τέλειωσε την ομιλία του ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, που βραβεύτηκε για το εξαιρετικό θυμαρίσιο τσιριγώτικο μέλι του. Ενώ ο ελαιοπαραγωγός Χάρης Τζωρτζόπουλος, επίσης από τα Κύθηρα, ήταν συγκινημένος, αλλά και συγκινητικός: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους τους νέους που δουλεύουν τη γη τους με όραμα. Φίλοι μου, μην τα βάζετε κάτω· αξίζει ακόμη κι όταν βλέπετε ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα».
Οι περισσότεροι από τους βραβευμένους της φετινής χρονιάς έχουν αποσπάσει βραβεία, για τα προϊόντα τους, σε διεθνείς διαγωνισμούς σ' όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το περίφημο κράτος όχι μόνο δεν είναι αρωγός, αλλά πολύ συχνά είναι αντίπαλος. Αποκαλυπτικός ήταν ο κτηνοτρόφος Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος βραβεύτηκε για την πρότυπη φάρμα αγριογούρουνων: «Για να βγάλει ο γιος μου άδεια ίδρυσης χοιροστασίου χρειάστηκε μέχρι στιγμής 18 μήνες και με τη δική μου παρέμβαση, να τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία. Και ακόμη δεν ξέρουμε αν θα την πάρει... Αν επέλεγε όμως να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος θα χρειαζόταν μόνο μια εβδομάδα και εξοπλισμό που δεν θα ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ. Ενώ για να ξεκινήσει το χοιροστάσιο, απαιτούνται περισσότερα από από 20.000 ευρώ».
Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί φορείς, πανεπιστημιακοί και ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων αλλά και της επικοινωνίας, άνοιξε με την χαιρετιστήριο ομιλία του διευθυντή των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτη Τσιχλιά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αισθάνομαι ότι ιδιαίτερα εφέτος τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» έχουν ξεχωριστή αξία. Εν μέσω της ζοφερής κρίσης που ταλαιπωρεί και ταπεινώνει την πατρίδα μας, θα τιμήσουμε ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, της καινοτομίας και της προκοπής. Βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε με αυτούς που επιλέξαμε εφέτος, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς, που κέρδισαν το στοίχημα γιατί επιμένουν σε ποιοτικά, διακεκριμένα ελληνικά προϊόντα. Προϊόντα διατροφής έντιμα, ασφαλή και νόστιμα που κατακτούν την εγχώρια αγορά αλλά και τις αγορές του κόσμου.
»Τιμούμε, βραβεύουμε και προβάλλουμε Ελληνες με όραμα που με τις δικές τους δυνάμεις έκαναν πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη πριν από όλα σήμερα η χώρα: εκμεταλλεύτηκαν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ενσωμάτωσαν υπεραξίες, δημιούργησαν μικρό ή μεγαλύτερο κέρδος για τους ίδιους και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.» Την τελετή παρουσίασε για άλλη μια χρονιά η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου. Η βραδιά έκλεισε με εκλεκτά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει στο αίθριο του Μουσείου, οι σεφ του «Γαστρονόμου» Νένα Ισμυρνόγλου, Ντίνα Νικολάου, Μανώλης Ασλάνογλου, Χριστόφορος Πέσκιας και Στέλιος Παρλιάρος.
Οι ιστορίες των βραβευμένων από την Καλλιοπη Πατερα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/06/2011_444778

Δεν υπάρχουν σχόλια: