Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού


Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ματαράγκας
«Το βιβλίο μας ταξιδεύει και μας εξανθρωπίζει»
Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 με τη συνδρομή της λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Ματαράγκας Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, η συγγραφέας του βιβλίου «ο Αόρατος Πολ» Γιώτα Φώτου παραβρέθηκε στην εκδήλωση αυτή και συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και γενικότερα για την πορεία της λογοτεχνικής συγγραφής. Η Γιώτα Φώτου εκτός των άλλων είναι δασκάλα και κατάγεται από το Δροσάτο Καρδίτσας.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία υπάρχουν στις μέρες μας καθώς όλοι καλούμαστε να ζήσουμε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και πιθανότατα δεν είμαστε ακόμη προετοιμασμένοι να μάθουμε να συμβιώνουμε με ανθρώπους άλλης νοοτροπίας, άλλων πολιτισμών. Οι ρατσιστικές συμπεριφορές έχουν τη ρίζα τους στην άρνηση αποδοχής του διαφορετικού και οφείλονται στο φόβο για το καινούριο και συχνά στην τάση και επιθυμία του ανθρώπου να θεωρεί ότι είναι καλύτερος από τον άλλο. Οι μετανάστες σε όλη την πορεία της ιστορίας έχουν υπάρξει θύματα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και έχουν βιώσει την ξενοφοβία. Η παιδεία σε συνδυασμό με τη βαθιά αυτογνωσία και ενδοσκόπηση μπορούν να αποτελέσουν μια ελπίδα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Το σίγουρο είναι ότι όταν ο άνθρωπος ανοίγει την καρδιά του και την αγκαλιά του γίνεται περισσότερο άνθρωπος και είναι χωρίς καμιά αμφιβολία κερδισμένος.
Σίγουρα, μέσω μιας ιστορίας τα μηνύματα που περνούν είναι πάρα πολλά και το σημαντικότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτό προβληματίζονται οι νέοι αναγνώστες χωρίς κανένα ίχνος διδακτισμού και επιτακτικής καθοδήγησης. Το συγκεκριμένο βιβλίο επιλέχθηκε γιατί ο βασικός του ήρωας, ο Αλ από την Αλβανία έρχεται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση παρά τις προσδοκίες του. Στην προσπάθειά του να ενσωματωθεί, πετυχαίνει το αντίθετο και ο μόνος άνθρωπος που τον στηρίζει είναι ο Αόρατος Πολ. Το βιβλίο με πολύ εναργή τρόπο παρουσιάζει την αδιαφορία και την περιφρόνηση που εισπράττει αυτό το παιδί από τους συμμαθητές του και από τη δασκάλα του και δίνει μια αισιόδοξη λύση για την τελική αποδοχή του Αλ και την προσαρμογή του στο νέο του περιβάλλον.
Οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν διαβάσει το βιβλίο και είχαν ήδη εργαστεί πάνω σε αυτό τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι μαθητές εργάστηκαν σύμφωνα με το διαθεματικό πλαίσιο σπουδών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και συγκεκριμένα στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η σύμπραξη και η συνεργασία διαφορετικών μαθημάτων και κλάδων (λογοτεχνία, εικαστικά, νεοελληνική γλώσσα) έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν πολύπλευρα το θέμα του ρατσισμού και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους. Υπεύθυνες της εκδήλωσης ήταν η διευθύντρια του σχολείου κ. Σπυριδούλα Κάμπα και η φιλόλογος Δήμητρα Φυτιλή. Η εκδήλωση αυτή έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός.

3 σχόλια:

Γιώτα Φώτου είπε...

Ευχαριστώ την κ. Φυτιλή και την κ. Κάμπα για την ευκαιρία που μου έδωσαν με την πρόσκλησή τους να συναντήσω τα παιδιά. Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη εμπειρία. Εύχομαι σε παιδιά και καθηγητες να συνεχίσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Αθηνά Φυτιλή είπε...

Συναδελφικά συγχαριτήρια και όχι μόνο! Κυνηγώντας το όνειρο κερδίζεις πολλά οι άλλοι τι θησαυρίζουν;
Αθηνά

Δήμητρα Φυτιλή είπε...

Εγώ σας ευχαριστώ και τις δύο ξεχωριστά. Την κ. Φώτου (Γιώτα, ακόμη τον ψάχνω τον ενικό) στην οποία εύχομαι να συνεχίσει εμπνευσμένα και να απολαμβάνει ό,τι η ίδια δημιουργεί. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ τη συναναστροφή μαζί της.
Την Αθηνά Φυτιλή για τις ατέλειωτες συζητήσεις και τη στήριξη όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι όμορφο να ανταμώνουμε και να ανοίγουμε τον ορίζοντά μας.