Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Το 2o Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ «Ο Αϊ-Βασίλης άργησε μια μέρα», είναι πια γεγονός για τη Λάρισα

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Λάρισας και η καθιέρωση ενός θεσμού με τον οποίο θα βοηθηθούν κοινότητες και ιδρύματα που έχουν ανάγκη στήριξης με τη συνδρομή των τεχνών. Τα έσοδα από τη φετινή διοργάνωση θα διατεθούν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και των Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο (φιλοξενούν ανήλικα παιδιά, 14-18 χρόνων, από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, π.χ. Σουδάν, Σομαλία, Νιγηρία, Ιράν, Αφγανιστάν κλπ, που αναγκάστηκαν με τη βία να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, είτε ως θύματα πολέμων είτε ως θύματα trafficking. Των περισσότερων παιδιών οι γονείς έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται, ενώ υπάρχουν και ακόμα πιο τραγικές ιστορίες παιδιών, τα οποία δόθηκαν από τους ίδιους τους γονείς και τους συγγενείς τους σε εμπόρους λευκής σαρκός).
Ξενώνες σαν αυτούς που διαχειρίζεται η «ΑΡΣΙΣ» (παράρτημα Θεσσαλονίκης) στο Ωραιόκαστρο και στη Μακρινίτσα, λειτουργούν επίσης στην Αθήνα, το Λαύριο, στη Μυτιλήνη, στην Κόνιτσα και στα Ανώγεια Κρήτης, ενώ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό, στην εθελοντική εργασία του προσωπικού τους.
Σ’ αυτούς τους Ξενώνες φιλοξενίας, παρέχονται στα ανήλικα προσφυγόπουλα στέγαση, διατροφή, μαθήματα ελληνικών, νομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αναγκών τους, ψυχολογική, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, με στόχο την ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία και την αναζήτηση εργασίας, ακόμη και παρακίνηση για συμμετοχή σε αθλητικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες θεάτρου, χορού και μουσικής που βοήθησαν να ολοκληρωθεί με επιτυχία το φεστιβάλ.
Στο φεστιβάλ αυτό είχα τη χαρά να συμμετάσχω με τη χορευτική ομάδα του Δημήτρη Ράικου. Η εμπειρία ήταν πολύ καλή. Ας ελπίσουμε ότι το φεστιβάλ θα γίνει θεσμός και θα απασχολήσει περισσότερο το κοινό της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: