Σάββατο, 25 Απριλίου 2009


Ελιξίριο υγείας ο Μότσαρτ
Αφορμή της ανάρτησης η εκπομπή "Στα άκρα". Ο Μότσαρτ βελτιώνει την επίδοση στα Μαθηματικά ενώ συχνά αποτελεί ιατρικό εργαλείο!

Οι συνθέσεις του καταπολεμούν στρες, αρθριτικά, καρδιακά και επιληψία!
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ακρόαση των συνθέσεών του έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των επιδόσεών μας στα Μαθηματικά
Πάσα νόσο θεραπεύει ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Οι συνθέσεις του κλασικού συνθέτη καταπολεμούν το άγχος, ενισχύουν την ευφυΐα, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, των αρθριτικών πόνων και, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, της επιληψίας.
Όλα τα είδη θεραπείας είχαν αποτύχει στην περίπτωση ενός ασθενούς που έπασχε από επιληψία. Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να τον θεραπεύσουν με επτά διαφορετικά φάρμακα και τον είχαν υποβάλει σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε τα περισσότερα από τα 46 χρόνια της ζωής του. Καθώς ο ασθενής δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι βελτίωσης, οι γιατροί σκεφτόντουσαν να προχωρήσουν σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Όμως, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι καθιερωμένες εξετάσεις ο ασθενής παρουσίασε θεαματική βελτίωση. Οι γιατροί αναζήτησαν τα αίτια αυτής της βελτίωσης και βρέθηκαν μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: Το μόνο πράγμα που είχε αλλάξει το τελευταίο διάστη- μα στη ζωή του ο ασθενής ήταν ότι άκου- γε Μότσαρτ για 45 λεπτά καθημερινά.
Ο μακρύς κατάλογος
Η περίπτωση του 46χρονου άνδρα καταγράφηκε από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Λονδίνου και ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της «επίδρασης Μότσαρτ». Η ακρόαση των συνθέσεων του κορυφαίου συνθέτη της κλασικής μουσικής έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των επιδόσεών μας στα Μαθηματικά, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη, μειώνει το στρες και τους αρθριτικούς πόνους και βελτιώνει την όραση. Οι πρώτες έρευνες για την «επίδραση Μότσαρτ» επικεντρώθηκαν στη Σονάτα Κ448 για δύο πιάνα και τη σχέση της με τη βελτίωση του δείκτη ευφυΐας. Αυτοί που άκουγαν τη Σονάτα Κ448 αύξησαν προσωρινά τον δείκτη ευφυΐας τους κατά 8 με 9 μονάδες. Για την «επίδραση Μότσαρτ» στην υγεία οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ασθενείς δεν είναι απαραίτητο να αγαπούν τη μουσική του Αυστριακού συνθέτη ή να την ακούνε με προσοχή.

Πηγή : ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Του Roger Dobson
thodoris7 is online now Reply With Quote

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Λέτε να ισχύει;

Όμορφοι μαθητές, καλύτεροι βαθμοί

Για να πάρει ένας μαθητής καλούς βαθμούς στο σχολείο, εκτός από την καλή επίδοσή του στα μαθήματα, φέρεται τελικά πως μετράει και η εμφάνιση.

Μια νέα έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι των ΗΠΑ με επικεφαλής υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Μάικλ Φρεντς, είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι η ομορφιά, η περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και η προσωπικότητα ενός μαθητή ή μαθήτριας γυμνασίου, βοηθούν στο να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τους καθηγητές και να παίρνει υψηλότερη βαθμολογία στα μαθήματα.

Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η ελκυστική εξωτερική εμφάνιση βοηθά έναν εργαζόμενο στο να βρει ευκολότερα δουλειά, να πάρει καλύτερο μισθό, να πάρει προαγωγή κ.λπ. Η ευνοϊκή μεταχείριση πηγάζει από τη συσσωρευμένη προσοχή που συγκεντρώνει ο/η εργαζόμενος/η και που σταδιακά αποδίδει οφέλη.

Μια ανάλογη διαδικασία φαίνεται πως ισχύει και στο σχολείο.

Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για μια περιοχή έρευνας που μέχρι τώρα περιοριζόταν αποκλειστικά σε ενηλίκους.

Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση που έχουν τρία στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης μαθητών και μαθητριών: η ομορφιά, περιποιημένη εμφάνιση, προσωπικότητα. Βρέθηκε τελικά πως υπάρχει θετική συσχέτιση με τη βαθμολογία των μαθητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξωτερική εμφάνιση παίζει συγκριτικά μικρότερο ρόλο. Στα αγόρια μεγαλύτερη σημασία έχει η περιποιημένη εμφάνιση και στα κορίτσια η προσωπικότητα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι καθηγητές έχουν ένα βαθμό προκατάληψης υπέρ ή κατά ορισμένων μαθητών ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση των τελευταίων.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Labour Economics».

Εφημερίδα 'Τα Νέα" Δημοσίευση: 24-4-2009

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009

Η θάλασσα κι εσύ!


Υπέροχο τραγούδι από τον Andrea Bocelli και την Dolce Puntes...Τι να πει κανείς για τις φωνές αυτών των ανθρώπων! Τα λόγια μάλλον είναι περιττά

Συμπορευόμενοι στο πνεύμα των ημερών....

Γράμματα στον Αδη

Tου Παντελη Μπουκάλα

Kι ας είναι κουτσουρεμένη πια η Μεγάλη Εβδομάδα, αρκεί η Πέμπτη κι η Παρασκευή της για να αναστήσουν μέσα μας τη μνήμη των ανθρώπων μας που δεν μετριούνται πια ανάμεσα στους ζωντανούς και να νιώσουμε απτή τη σκιά τους δίπλα μας και μέσα μας. Είτε ανήκουμε στους πιστεύοντες και νηστεύοντες είτε όχι, σαν να εναρμονιζόμαστε με ένα κλίμα που μοιάζει πια να δημιουργείται αυθόρμητα, από μνήμης, σε πείσμα των καιρών και των ηθών τους, σε πείσμα της αγχωμένης βιασύνης, της ρουτίνας, του επιπόλαιου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε πράγματα που εμείς οι ίδιοι λέμε πως είναι πνευματικά. Κι όσο το κουβεντιάζω με φίλους καλούς, συμφωνούμε πως, και αρνητές του επέκεινα να είμαστε και αδιάφοροι για την υπεσχημένη μέλλουσα ζωή, πολλοί έχουμε μπει κάποια στιγμή στη σκέψη να στείλουμε γράμμα και γραφή με τον κάθε φορά νέο νεκρό μας σε όσους γκαρδιακούς έχουν πεθάνει από καιρό· για να τους πούμε πως η απουσία τους μας έχει σφραγίσει οριστικά και ανεξάλειπτα και να τους μολογήσουμε πόσο βαθιά τη νιώθουμε ώρες ώρες την ανάγκη να πιστέψουμε σε ό,τι ακριβώς δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε: πως θα ξανανταμώσουμε με τους ανθρώπους μας, θα ξαναπιάσουμε το κουβεντολόι μας, ατέλειωτο πια.

Μπορεί και κάποιοι, μες στον πολύ τον πόνο, να στέλνουν όντως τέτοια γράμματα προς τον άλλον κόσμο, κι ας προορίζονται για το χώμα, όπως προορίζεται κι ό,τι άλλο αποθέτει η σπαραγμένη αγάπη στα χέρια του νεκρού: ένα κουτί τσιγάρα, της μάρκας του, κι ας τον φαρμάκωνε όσο το γευόταν, το βιβλίο που αγάπησε, ένα μπουκαλάκι τσίπουρο από τον γενέθλιο τόπο του. Κι ακόμα κι αν συνήθως μένει ανομολόγητη ή δεν υλοποιείται αυτή η επιθυμία να στείλουμε μήνυμα στους «φυγάδες» μας, θα πρέπει να ’ναι πολύ παλιά, ίσως όσο και η γραφή.

Προς τη σκέψη αυτή μάς οδηγούν και όσα ιστορεί κάποιο δημοτικό μοιρολόι, ένα από τα πολλά που έπλασε η λαϊκή μούσα για να αναγνωρίσει και να κατακτήσει, όσο είναι δυνατόν, το μείζον γεγονός-θάνατος: «Τι είν’ ο αχός π’ ακούγεται κι η ταραχή η μεγάλη; / Μήνα σε γάμο γίνεται, μήνα σε πανηγύρι; / -Νοικοκυρά συντάζεται, στον Αδη για να πάει. / Ταχτοποιεί το σπίτι της, κρεμάει τα κλειδιά της, / παίρνει λαμπάδες κίτρινες, κράζει μοιρολογίστρες, / και τρέχουν κι οι γειτόνισσες και οι χαροκτυπημένες. / Ποια έχει λόγο να της πει, ποια γράμματα να δώσει, / ποια έχει νιο ξαρμάτωτο, του στέλνει τ’ άρματά του. / Γράψτε, μανάδες, στα παιδιά, στους άντρες σας, γυναίκες, / τις πίκρες σας, τα πάθη σας και τα παράπονά σας». Οσο γι’ αυτόν που με κάποιον αδήλωτο τρόπο καταφέρνει να ανέβει από τον Κάτω Κόσμο και να φέρει «νέα», και πάλι το δημοτικό μοιρολόι είναι σκληρά σαφές: «Ερχομαι απ’ τη μαύρη γη κι από τον Κάτω Κόσμο. [...] Εκεί είναι νιοι ξαρμάτωτοι και νιες ξεστολισμένες, / εκεί είν’ ανύπαντρα παιδιά, σαν μήλα μαραμένα, / εκεί βογκούν οι άρρωστοι, σκούζουν οι πεθαμένοι. / Ηθελ’ να μην κατέβαινα εκεί στον κάτω κόσμο». Αλλά θα συνεχίσουμε αύριο.

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Unisef - Ας προστατέψουμε τα παιδιά αυτού του πλανήτη!


Πώς να σώσει κανείς μια ζωή όταν είναι εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του, όταν η οπτική του έχει καλλιεργηθεί και ασκηθεί σε μια μυωπική αντίληψη του κόσμου...Μαριονέτες όλοι μας και συνένοχοι!
Μια προσπάθεια μαθητών από ένα Λύκειο της θεσσαλονίκης. Εύγε Ζαχαρούλα!